Elk bedrijf dat zich bezig houdt met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is zo nu en dan gebaat bij een frisse blik van buitenaf. Het voorkomt tunnelvisie en kan nieuwe inzichten geven hoe ze de middelen die ze heeft, het beste kan inzetten in de bestrijding van armoede in de wereld. Omdat ik jarenlang in het buitenland heb gewerkt ben ik in staat om de problematiek en oplossingen vanuit een andere kant te beredeneren. Voor vragen en oplossingen op het gebied van microkrediet, microfinance en inclusive finance, verwijs ik naar Inclusive Finance Advisory Services (IFAS.)
To combat poverty, bilateral organizations, non-governmental organizations (NGOs), and corporate social responsibility (CSR) departments must understand the situation on the ground. A thorough understanding of the status quo prior to the implementation of a project, saves money, avoids negative sentiments, and increases the probability of a successful intervention. It is critical to understand, among other things, local ownership of land and other assets, the local power structure, the priorities and attitudes of different stakeholders toward the intervention, what negative spill-over effects may occur, and how an exit strategy might look. With his many years of living and working in poor countries, Van Oosterhout understands the critical issues and can help assess the concept paper of a project. Van Oosterhout can provide consulting services to assess the concept paper of a project, conduct feasibility studies, offer technical assistance to ongoing projects with operational or strategic challenges, and provide technical support in evaluating the results or impact of projects.
Om armoede effectief te bestrijden moeten initiatieven van internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) de situatie ter plekke goed begrijpen. Inzicht in de status quo voordat een project begint, bespaart geld, vergroot de kans op een succesvolle interventie en voorkomt negatieve publiciteit achteraf. Het is onder meer van cruciaal belang inzicht te hebben in de plaatselijke eigendomsstructuren van land en andere activa, hoe de plaatselijke machtsverhoudingen eruitzien, wat de prioriteiten en de houding van de verschillende belanghebbenden zijn, wat de ongewenste neveneffecten mogelijk zijn en hoe een exit strategie eruit kan zien. Omdat ik vele jaren in arme landen heb gewoond en gewerkt, begrijp ik deze cruciale onderwerpen maar al te goed en kan ik helpen een conceptdocument van een project te beoordelen. Maar ik kan ook haalbaarheidsstudies doen, technische ondersteuning geven aan lopende projecten, advies geven tijdens evaluaties, of hoe de impact van projecten het beste kunnen worden gemeten.
Door deskundig advies en begeleiding te geven aan overheden en ontwikkelingsorganisaties over de hele wereld draag ik bij aan financiële inclusie. Ik geef advies hoe deze organisaties het beste ervoor zorgen dat het MKB en mensen met een laag inkomen toegang hebben tot een breed pakket aan financiële diensten die zij nodig hebben om hun bedrijf te laten groeien en hun inkomens te verbeteren, maar ook hoe onhoudbare schulden kunnen worden voorkomen. Ik verleen ook een reeks adviesdiensten direct aan banken, microfinancieringsinstellingen (MFI's) en financiële coöperaties in Afrika, het Midden-Oosten en Azië door ze inzicht te geven in de diepere financiële uitdagingen van hun nichemarkten; door ze te ondersteunen in het lanceren van nieuwe microkredietprogramma's; of interventies voor inclusieve financiering, maar ook door advies te geven in risicobeheer, good governance, en in monitoring en evaluaties.