Henk van Oosterhout is een expert op het gebied van inclusieve financiering, armoedebestrijding en ongelijkheid in de wereld. Hij heeft een Master’s in geografie en een PhD in International Development Studies, beide van de Universiteit Utrecht, en meer dan 35 jaar internationale ervaring. Als oprichter en CEO van Inclusive Finance Advisory Services (IFAS) ondersteunt hij financiële inclusie in opkomende en ontwikkelingslanden. Hij geeft advies aan overheden en ontwikkelingsorganisaties over het te voeren beleid en programma's die de toegang tot een breed pakket aan financiële diensten voor kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) en mensen met een laag inkomen willen verbeteren.
Hij geeft ook advies op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) dat met name gericht is op armoedebestrijding. Daarnaast geeft hij presentaties en lezingen over wereldwijde armoede en ongelijkheid. Hij schreef verschillende boeken en artikelen over deze onderwerpen en over microkrediet.
Met een Drs. in geografie en een PhD in International Development Studies, beide van de Universiteit Utrecht, en meer dan 35 jaar internationale ervaring, is Henk van Oosterhout een expert op het gebied van inclusieve financiering, armoede en ongelijkheid in de wereld. Als oprichter en CEO van Inclusive Finance Advisory Services (IFAS) bevordert hij financiële inclusie in opkomende en ontwikkelingslanden. Hij geeft advies aan overheden en ontwikkelingsorganisaties over het te voeren beleid en programma's die de toegang tot een breed pakket van financiële diensten voor kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) en mensen met een laag inkomen willen verbeteren.
Hij ondersteunt ook projecten van internationale maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) die gericht zijn op armoedebestrijding. Daarnaast geeft hij presentaties en lezingen over wereldwijde armoede en ongelijkheid. Hij schreef verschillende boeken en artikelen over deze onderwerpen en over microkrediet.
Sinds 2017 is Henk van Oosterhout CEO van Inclusive Finance Advisory Services. Hij voert onder meer kortlopende opdrachten uit voor bi- en multilaterale ontwikkelingsorganisaties en internationale NGO's, soms als trouble shooter, soms om ontwikkelingsprojecten te beoordelen, te monitoren of te evalueren. Ook heeft hij diverse impactstudies gedaan.
In 2015 en 2016 was Henk Interim Executive Director van het Microinsurance Network in Luxemburg. Dit netwerk is een platform van bilaterale en multilaterale donoren, verzekeringsmaatschappijen en adviesbureaus die samenwerken om de toegang tot verzekeringsproducten in arme en opkomende markten te verbeteren.
Tussen 2012 en 2014 werkte Henk (parttime) bij de Frankfurt School of Finance and Management en was hij onder meer manager in Indonesië van een door de Wereldbank gefinancierd programma dat kleine leningen gaf aan familiebedrijven op het platteland.
In 2009 werkte Henk voor de Rabobank in Malawi. Hij ondersteunde de First Merchant Bank (FMB) bij het uitbouwen van hun financiële dienstverlening op het platteland. In 2010 en 2011 voerde hij verschillende korte missies uit voor de Rabobank Foundation en Rabo International Advisory Services.
Tussen 2004 en 2008 was hij manager in Oeganda van een door de Europese Commissie gefinancierde programma. Het programma gaf training en advies aan microfinancieringsinstellingen (MFI's) en kredietcoöperaties. Het heeft ook een lokaal ratingbureau opgezet en managede een partieel garantiefonds voor banken die leningen verstrekten aan MFI's en plattelandscoöperaties. Vanaf 2006 was hij directeur in Ghana van een soortgelijk programma, dit maal gefinancierd door GIZ/DANIDA.
Van 1997 tot 2001 was hij werkzaam bij de Wereldbank .
Zijn standplaatsen waren onder meer Azerbeidzjan en Georgië, waar hij initiatieven voor plattelandskrediet opzette, en Jemen, waar hij de microkredietcomponent van het Sociaal Fonds voor Ontwikkeling (SFD) ondersteunde.
Tussen 1992 en 1996 was hij intra-muros adviseur voor de Europese Commissie Brussel. Hij hield toezicht op en gaf advies aan ontwikkelingsprojecten van de EC in Sri-Lanka en Thailand. Ook assisteerde hij de Commissie in het beleid en uitvoering van microkredietprogramma's in andere Aziatische landen.
Van 1988 tot 1991 was hij projectleider op de Filippijnen dat de informele financiële sector en MFI's verbond met commerciële banken. Het project werd gefinancierd door Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).
Henk begon zijn overzeese carrière in 1984 bij de International Labor Organization. In Kameroen gaf hij managementtraining en advies aan koffie- en cacaoverkoopcoöperaties. Hij zette zijn werk voor de ILO voort op de Filippijnen en in Nepal.